Wandelen tips Frankrijk Wandelen tips Frankrijk

Wandelen in Frankrijk

Wandelen in Frankrijk, waar moet je zoal rekening mee houden? Of je nu voor een korte wandeling gaat of een dagenlange trektocht, er zijn een aantal dingen die ervoor zorgen dat wandelen in Frankrijk net even wat anders is dan wandelen in Nederland.

Je wandeling plannen

Op basis van een gedetailleerde wandelkaart kun je als gevorderde wandelaar eenvoudig zelf een
wandelroute samenstellen. Maar om het je gemakkelijk te maken: er zijn ook veel kant-en-klare routes in Frankrijk te vinden. Van langeafstandspaden die weken in beslag nemen tot rondjes om
de kerk.

Sentiers de grande randonnée (GR)

De bekendste langeafstandswandelroutes vormen de Grande Randonnée-paden (GR). Er zijn er vele tientallen, die het land doorkruisen. De totale afstand aan routes ligt rond de zestigduizend kilometer. De paden zijn gemarkeerd met wit-rode strepen, vaak geverfd op rotsen of in de vorm van stickers op paaltjes. Naast de GR, beheert de verantwoordelijke organisatie Fédération française de la randonnée pédestre (FFrandonnée) ook de GR de Pays (GRP) en de sentiers de petite randonnée (PR). De FFrandonnée geeft zogenaamde topoguides uit met daarin alle informatie over de routes en beschrijvingen van wandelingen.

Bekende GR-wandelroutes

GR4: Deze leidt je dwars door Frankrijk, van Grasse naar Royan
GR5: Loop van Hoek van Holland naar Nice, via de Vogezen en de Alpen
GR10: Wandel van kust tot kust dwars door de Pyreneeën
GR20: Doorkruis het eiland Corsica, over de hoogste bergtoppen
GR34: Volg het Sentier des Douaniers langs de kust van Bretagne

Sentiers de découverte

Een leuke manier om een bepaald landschap of een thema te ontdekken, zijn de sentiers de découverte of sentiers d’interprétation. Dit zijn plaatselijke rondjes die door bijvoorbeeld toerismebureaus of beheerders van een natuurpark zijn uitgezet, voorzien van bordjes
met informatie. Zo zijn er ontdekkingspaden die je meer vertellen over de geschiedenis van een streek, bijzondere flora of fauna of de geologische aspecten van een landschap. Ook zijn er ontdekkingspaden speciaal voor kinderen. Stap het lokale Office de Tourisme binnen en vraag of er zulke paden in de buurt zijn. Meestal gaat het hierbij om wandelingen van één tot enkele uren.

Wandelgidsen

Behalve de hiernaast genoemde topoguides zijn er nog veel meer wandelgidsen te koop waar compleet beschreven routes in staan. Wij zijn fan van de gidsen van de Duitse uitgeverij Rother, waarvan er een aantal ook in het Nederlands zijn vertaald. Deze worden uitgegeven bij Uitgeverij Elmar, die ook andere wandelgidsen op de markt brengt.

Internet

Online zijn er ook veel kant-en-klare routes beschikbaar. Goede ingangen om deze te vinden zijn de website van het toerismebureau van de streek of gemeente waar je heen wilt. Daarnaast kun je terecht op websites als Altituderando.com, Visorando.com, Komoot.com, AllTrails.com of Bergwandelroutes.nl.

Wegwijzers en markeringen

In bergachtige gebieden zijn wandelpaden over het algemeen goed aangegeven, door middel van bordjes, met behulp van geverfde markeringen op rotsen en paaltjes, maar ook mwel eens alleen door cairns, hoopjes stenen. De wandelpaden en aanduidingen worden daar monderhouden door de Franse bergvereniging, de Fédération des clubs alpins et de montagne. mElders, in de wat meer landelijke gebieden, is het soms goed zoeken naar markeringen en hangt de staat van paden en markeringen vooral af van de inzet van de plaatselijke toerismebureaus.

Wandelen met je hond

Wil je je trouwe viervoeter meenemen tijdens een wandeling in Frankrijk? Dat is helaas niet altijd mogelijk. Met name in veel natuurreservaten en natuurparken zijn honden verboden. In een aantal gevallen worden ze getolereerd mits ze zijn aangelijnd en soms ook gemuilkorfd. Informeer dus altijd van tevoren of het meenemen van je hond is toegestaan. Wees, of je nu met of zonder hond wandelt, extra voorzichtig bij het passeren van een kudde met waakhonden, zogenaamde patous. Loop indien mmogelijk met een boog om zo’n kudde heen en mhoud je hond aan de lijn.

Tijdsduur

Hoe lang duurt de wandeling nog? Als je zelf een route uitstippelt, kan het wel eens lastig zijn precies te bepalen welke tijdsduur er bij een bepaald traject hoort. In Nederland en Vlaanderen is het gemakkelijk, en kun je het gemiddelde wandeltempo van vier à vijf kilometer per uur hanteren. Dat geldt uiteraard ook voor de vlakke gedeeltes van Frankrijk. Maar in veel wandelgebieden heb je te maken met hoogteverschil. In de bergen helemaal, maar verkijk je niet op wandelingen in relatief vlakke streken als Normandië of Bretagne. Ook daar kan er ongemerkt flink wat hoogteverschil
optreden. Er gaan allerlei formules rond om wandeltijden te berekenen. Maar uiteindelijk hangt het van veel factoren af, zoals het gewicht aan bagage, je fysieke conditie en de staat van het pad.

De beste manier om achter je eigen wandeltempo te komen is door ervaring. Schrijf je tijden, afstanden en hoogteverschillen op en je gaat vanzelf een patroon zien. Een tip: vraag onderweg
regelmatig aan andere wandelaars hoe ver het naar of van een bepaalde plek is.

Eten en drinken onderweg

Tijdens wandelingen kun je zelf je lunchpakket meenemen, maar het is ook leuk om je route zo te plannen dat je onderweg langs een restaurant of berghut komt waar je kunt lunchen. Niets lekkerder na een vermoeiende wandeling dan een flink bord pasta of soep met verse ingrediënten. Als je op het Franse platteland wandelt, is het handig om te weten dat de meeste restaurants er strikte serveertijden hanteren. Over het algemeen kun je voor de lunch precies tussen twaalf en twee terecht. Ons is het zelfs wel eens gebeurd dat we om tien voor twee ook geen tafeltje meer kregen. Vraag in een restaurant altijd mof er een menu of formule is. Dit is een twee- of mdriegangenmenu voor een lage prijs.

Jacht

Als je tijdens een wandeling in Frankrijk ineens harde knallen hoort, is dat waarschijnlijk geen vuurwerk. Vooral op het platteland en in de bosgebieden is de jaarlijkse jachtperiode in het najaar en de winter een tijd waar naar uit wordt gekeken. Zodra het mag, gaat men massaal de natuur in voor het schieten van allerlei wild. Jagers dragen bij aan het beheer van diverse soorten, zoals wilde zwijnen, herten, eenden en hazen. Maar helaas gebeuren er ook ieder jaar weer ongelukken. Er zijn verhalen bekend dat een wandelaar onder vuur werd genomen, omdat de jager dacht dat er een hert voorbij kwam lopen. De jacht begint voor de meeste gebieden ieder jaar op een van de zondagen van september en duurt tot de laatste dag van februari. Lokaal kunnen tijdstippen en periodes variëren. Ga je in die tijd een onherbergzaam gebied in, kijk dan uit. Als er een jacht gaande is, staat dat vaak aangegeven met bordjes langs de weg en rond parkeerplaatsen bij populaire wandelpaden: chasse en cours. Blijf absoluut op de gebaande paden en ga niet door de bossen struinen. Wil je helemaal zeker zijn, draag dan felgekleurde kleding. Je kunt ook altijd bij het plaatselijke toerismebureau of gemeentehuis informeren of er jachtpartijen gepland zijn.

Overnachten tijdens een wandeltocht

Wie wandelt, moet ook slapen. Tijdens een wandelvakantie in Frankrijk kun je natuurlijk heel goed vanuit een vaste locatie de streek verkennen, zoals een vakantiehuisje of camping. Maar het is ook leuk om eens een trektocht te doen, van locatie naar locatie. Overnachten kun je dan bijvoorbeeld in hotels of chambres d’hôtes, maar er zijn ook speciale accommodaties die zich op wandelaars richten. Helemaal avontuurlijk is het om zelf je tentje mee te nemen in de rugzak.

Bivakkeren

Dagenlang wandelen met een tentje op je rug, dat je ‘s avonds kunt neerzetten op de mooiste plekken. Klinkt dat aantrekkelijk? Zomaar ergens je tent in de vrije natuur plaatsen is niet overal toegestaan. Maar gelukkig zijn er uitzonderingen. In de meeste natuurparken mag je tussen 19 en 9 uur bivakkeren, op minstens een uur afstand van de openbare weg of de grenzen van het park. Ook mag je rondom een berghut vaak je trekkerstent opzetten. Laat je bivakplek altijd schoon achter. Raadpleeg de website van een natuurgebied voor de specifieke regels.

Camper

Als je met een camper op weg bent, mag je die in Frankrijk in principe op elke openbare parkeerplaats neerzetten om erin te overnachten, tenzij dat op die plek expliciet verboden is. Op de meeste parkeerplaatsen in de vrije natuur kun je dit dus prima doen, om de volgende dag vroeg uit de veren te gaan en een mooie wandeling te maken.

Refuges

In de meeste berggebieden zijn wel refuges te vinden, oftewel berghutten. Er zijn een aantal private hutten, maar de meeste vallen onder het beheer van de Franse bergvereniging, de Fédération française des clubs alpins et de montagne (FFCAM). Het merendeel van de refuges is bemand (gardés). Dat wil zeggen dat er in de zomermaanden een huttenwaard is en eventueel ander personeel. Je kunt er dan terecht voor een overnachting op basis van halfpension. Ook zijn er meestal lunchpakketten te koop en kun je er tussen de middag van de kaart lunchen. Het avondeten is meestal gewoon ‘wat de pot schaft’, en gebeurt gezamenlijk aan lange tafels. Buiten het seizoen is vaak een deel van de hut toegankelijk als winterbivak.

Gîtes d’étape

Net als berghutten zijn gîtes d’étape gericht op wandelaars. Het verschil is dat deze laatste zich over het algemeen in dorpen en steden bevinden, en ook in andere delen van het land dan alleen de bergen. De overeenkomende factor is zowel het slapen in gedeelde slaapzalen als, meestal, de mogelijkheid om op basis van halfpension te overnachten. Dat laatste is echter niet per definitie mogelijk, er zijn ook gîtes d’étape met enkel kookgelegenheid waarop je zelf je maaltje moet
klaarmaken. Gîtes d’étape tref je met name op plekken waar populaire langeafstandswandelroutes langs voeren.

Cabanes en refuges non-gardés

In met name bergachtige streken vind je ook onbemande berghutten, cabanes of refuges non gardés geheten. De refuges en sommige cabanes zijn expliciet op wandelaars gericht, je vindt er vaak enkele planken en in het beste geval wat matrassen om op te slapen en een eenvoudige kookgelegenheid, bijvoorbeeld een houtkachel. Andere cabanes zijn vooral bedoeld voor herders en boeren die een of meerdere nachten bij hun kuddes willen blijven. Die laatste zijn over het algemeen privébezit en alleen door wandelaars te gebruiken bij noodgevallen zoals slecht weer of een ongeval.

Boek: Wandelen in Frankrijk

Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken. Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten.

  • vijftig schitterende wandelbestemmingen in het hele land
  • meer dan 120 wandelroutes, inclusief GPS-bestanden
  • gemakkelijke, gemiddelde en zwaardere routes
  • tips voor campings, wandelaccommodaties en hotels
  • informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk
  • uitgebreide paklijst


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Adverteer op En France

Heb jij een accommodatie, camping, cursus, activiteit of arrangement in Frankrijk? Word partner van En France. Wij bieden een platform dat gegarandeerd een grotere zichtbaarheid en geïnteresseerde bezoekers oplevert.

Meer info