Onderweg
De meeste bestemmingen in Frankrijk zijn al gauw minstens een uur of zeven rijden vanuit Nederland. En als je naar Zuid-Frankrijk op vakantie gaat ben je al snel tien tot twaalf uur kwijt. Hoe kom je die tijd met een baby het beste door? Over het algemeen slaapt een baby een groot deel van de dag. Hoe ouder, hoe minder uiteraard. Met een baby van tot een paar maanden oud heb je schema’s van anderhalf uur slapen en een half uurtje wakker, als ze wat ouder worden gaat het naar twee of drie slaapjes overdag. Over het algemeen hebben wij vrij goede ervaringen met het slapen van baby’s in een Maxi-Cosi. Door het geluid van de motor en de bewegingen wiegt een kindje vrij snel in slaap. Dat wordt anders als we wat ouder worden, dan kan er nog wel een huilpartijtje aan vooraf gaan. De belangrijkste tips: houd je hoofd koel, durf te stoppen als het je allemaal teveel wordt en je de baby alleen met voeding stil krijgt, dan maar een uurtje later op je bestemming.
Aires
Over het algemeen is het rijden over de Franse snelwegen niet het meest inspirerend en zullen we al snel aanraden om in plaats daarvan over de binnenwegen te gaan. Maar met baby’s en jonge kinderen is het juist wel een goed idee om de tolwegen en autoroutes te nemen. Langs de Franse snelwegen vind je namelijk om de zoveel kilometer rustplaatsen, de zogenaamde aires. Bij deze aires vind je een tankstation, restaurant en winkeltje. Ze zijn vrijwel allemaal ook uitgerust met een goede en schone babyverzorgingsruimte. Hier vind je onder meer een verschoonplek voor je baby. Ook is er op vrijwel elke aire een speelterrein met toestellen voor zowel grotere als kleinere kinderen.
Uit eten
Niet alle restaurants in Frankrijk zijn voorbereid op het ontvangen van hele jonge kinderen. Maar ook Fransen zelf gaan er toch wel regelmatig op uit met kinderen om in een restaurant te eten. Kan je baby kindje al zitten, vraag dan om een chaise haute, een kinderstoel. Die hebben ze in meer dan de helft van de gevallen wel, is onze ervaring. Een verschoonruimte of plank in de wc is een ander verhaal, het kan dus gebeuren dat je je baby of dreumes op de grond van de wc moet verschonen. Maar tegelijk is het ons wel eens overkomen dat we in een restaurant kwamen waar ze een complete verschoningsruimte hadden inclusief gratis luiers en billendoekjes.
Iets bestellen voor je baby hoeft niet per se als je uit eten gaat, je kunt zelfs gerust om een extra bordje en klein vorkje vragen als je iets van je bord wilt delen met je baby of dreumes. Verder is het meestal ook geen probleem om even te vragen of ze iets willen opwarmen in de magnetron.
Tip: warm lunchen
De Fransen eten ’s avonds vaak nogal laat, om acht uur of negen uur uit eten gaan is geen uitzondering. Restaurants gaan ook meestal pas vanaf zeven of half acht open. Dat komt vaak niet helemaal goed uit met de bedtijd voor je baby of jonge kinderen. Het leuk eis dat er in Frankrijk ook vaak zeer uitgebreid (warm) geluncht wordt. Daarom hebben wij al regelmatig ervoor gekozen om tussen ddde middag buiten de deur te lunchen met onze kinderen, en dan ’s avonds een eenvoudige broodmaaltijd thuis te nemen.
Borstvoeding
Ook in Frankrijk is het vrij normaal om in het openbaar borstvoeding te geven. Je zult hier dan ook over het algemeen geen rare blikken van krijgen, en al helemaal niet op aangesproken worden. Natuurlijk is het altijd handig om wat rekening te houden met andere mensen. Gebruik bijvoorbeeld een doek om over je borsten te leggen, of ga ergens een beetje achteraf zitten.
Babyvoeding/kunstvoeding
In de Franse supermarkten kun je net als in Nederland gewoon bussen met babyvoeding kopen. Het is Europees geregeld dat hier dezelfde ingrediënten in zitten, dus je hoeft je daarover geen zorgen te maken. In principe is kraanwater in Frankrijk net zo veilig als in Nederland om te drinken en te gebruiken voor babyvoeding, maar als je naar een wat ouder vakantiehuisje gaat, of als je het plaatselijke water naar chloor vindt smaken, dan is het een goed idee om wat flessen bronwater in de winkel te kopen en deze hiervoor te gebruiken. Is je baby toe aan vast voedsel, dan vind je in de Franse supermarkten een rijke keus aan maaltijden. Hier staat duidelijk vermeld vanaf welke leeftijd in maanden je baby of dreumes deze kan eten. Ook hieraan kun je zien dat Frankrijk een culinair land is: je hebt veel meer keus dan in Nederland, met zelfs maaltijden met bijvoorbeeld eend uit het zuidwesten van Frankrijk in het schap.
Accommodaties
Je hebt het in Frankrijk voor het uitzoeken voor wat betreft onderkomens. Er zijn veel campings die ook veel faciliteiten hebben voor gezinnen met kinderen. Maar ook in veel vakantiehuisjes wordt rekening gehouden met gezinnen met kinderen. Via onze favoriet Gîtes de France kun je bijvoorbeeld vrij eenvoudig zoeken op huisjes die zijn uitgerust met basisbehoeftes voor baby’s, zoals een kinderstoel, badje en babybedje. Ook op AirBnB is gemakkelijk te zien wat de uitrusting van een huisje is. En via Google kun je in het Frans de trefwoorden ‘accueil bébé’ of ‘bienvenue bébé’ toevoegen.
Leuke activiteiten en uitjes
Ben je eenmaal op je bestemming in Frankrijk, wat is er dan leuk om te doen met baby’s? Zeker met hele jonge baby’s kun je eigenlijk alle kanten op, is onze ervaring. Onze baby’s sliepen goed in de draagzak en draagrugtassen, dus ook voor wat langere wandelingen of het bezoeken van bezienswaardigheden konden we ze prima meenemen. Het bezoeken van historische stadjes en dorpjes met een wandelwagen is een wat ander verhaal, de stoepen in Frankrijk bleken vaak net niet breed genoeg voor een wandelwagen en de hobbelige straatjes waren vaak niet echt comfortabel voor onze kinderen.
Voor musea en andere plekken met betaalde toegang zoals attractieparken of dierentuinen geldt meestal net als in andere landen dat kinderen tot een jaar of vier er gratis in mogen. Dit geldt ook voor het openbaar vervoer, kabelbanen en toeristentreintjes. Verder vinden baby’s het over het algemeen heel leuk om naar bewegende dingen te kijken, zoals kabbelende watervallen.