Wijncrisis Wijncrisis

Wijncrisis: Frankrijk wil minstens 30.000 hectare wijngaarden rooien

Frankrijk wil een gebied zo groot als de wijnstreek van de Bourgogne opofferen om de wijnproductie te verminderen.

In een nieuwe stap om de Europese wijncrisis te bezweren wil Frankrijk de komende jaren 30.000 hectare aan wijngaarden rooien. Ter vergelijking: dat is een gebied ongeveer zo groot als de complete wijnstreek van de Bourgogne. De laatste jaren is er veel overproductie in de wijnbouw, vooral door verminderde consumptie en doordat de export naar China en de VS onder druk staat.

De Franse overheid heeft half september een plan ingediend bij de Europese Commissie om wijnboeren per vernietigde hectare wijngaard een bedrag van 4.000 euro te vergoeden. In totaal wordt er 120 miljoen euro gereserveerd. Boeren mogen vervolgens zes seizoenen lang geen nieuwe druiven aanplanten op de bewuste percelen.

Volgens experts zal het op grote schaal uittrekken van wijnstokken niet voldoende zijn en moet er ook aan andere manieren gedacht worden om vraag en aanbod van wijn beter op elkaar af te stemmen. Zo zou een gedeelte van de wijnvoorraad omgezet kunnen worden in alcohol.

In 2020 had Frankrijk ongeveer 800.000 hectare aan wijngaarden. Met ruim 240.000 hectare is de wijnstreek van de Languedoc-Roussillon de grootste. De laatste decennia daalt de wijnconsumptie in eigen land en in het buitenland flink, daarnaast versterken internationale ontwikkelingen zoals de oorlog in Oekraïne, exportbeperkingen en milieumaatregelen de problemen voor de wijnboeren.

Het rooien van wijngaarden is wellicht slecht nieuws voor iedereen die van tochtjes door wijnstreken houdt, maar kan natuurlijk ook een kans zijn om de algehele kwaliteit van Franse wijnen te verbeteren. Naar verwachting zullen vooral percelen die wijnen van mindere kwaliteit opleveren het eerst gerooid worden.

  1. Er werd al subsidie gegeven aan wijnboeren die hun bedrijf beeindigden, dat is niets nieuws. De laatste 3 jaar is er, doordat er te weinig regen valt , al weinig productie meer over in de Languedoc. Dit jaar alweer ruim 30% minder opbrengst, net als de vorige 2 jaar. Er gaan veel wijnboeren failliet, zelfs caves cooperative gaan failliet. Veel wijnboeren stappen over op olijfbomen, maar zelfs die hebben water nodig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Adverteer op En France

Heb jij een accommodatie, camping, cursus, activiteit of arrangement in Frankrijk? Word partner van En France. Wij bieden een platform dat gegarandeerd een grotere zichtbaarheid en geïnteresseerde bezoekers oplevert.

Meer info

Nieuws
Bestemming
Doen & zien
Vakanties
Lijst
Account