Introductie
Wie Normandië vanuit de lucht bekijkt ziet al snel dat je hier een bijzonder landschap hebt dat je op niet zo heel veel plekken in Europa nog tegenkomt. Als een lappendeken liggen namelijk kleine akkers, omzoomd met heggen verspreid over het landschap. Dit zogenaamde heggelandschap of bocagelandschap vindt zijn oorsprong in het verleden. Inmiddels zijn op veel plekken door ruilverkaveling de akkers en weilanden groter geworden, maar hier in Normandië wordt nog actief geprobeerd om het aloude landschap te behouden. Dit landschap, in combinatie met de vele moerassen, maakte het de geallieerden overigens nog knap lastig toen ze na D-Day probeerden om voet aan de grond te houden in Frankrijk.
De kustlijn van Normandië is populair onder toeristen, niet alleen vanwege de mooie zandstranden, maar ook vanwege de bijzondere flora en fauna die je er tegenkomt. Op het schiereiland Cotentin kun je in de seizoenen van de vogeltrek terecht voor het spotten van allerlei soorten die hier komen uitrusten en foerageren. Ook wordt er vanuit de havenplaatsen nog altijd veel vis en zeevruchten uit het water gehaald. Ga je verder landinwaarts, dan zul je ontdekken dat de regio qua landschap uiterst veelzijdig is. Je vindt er natuurlijk het eerder genoemde heggelandschap, maar bijzonder zijn ook de hoogteverschillen. Aan de zuidkant vind je de hellingen en rotsachtige overblijfselen van het Armoricaans massief, een oude bergketen. In dat glooiende landschap hebben traag stromende rivieren bochtige dalen uitgesleten. Ontdek bijvoorbeeld de rivierdalen met rotsachtige hellingen bij Clécy, waar je zelfs parapente beoefenen, of de Roches du Ham, in het dal van de Vire.
Parc Naturel Régional des Marais du Cotentin et du Bessin
Een bijzonder gebied, voor heel Frankrijk, is het regionale natuurpark van Cotentin, dat uit moerasgebieden bestaat. Dit staat in rechtstreekse verbinding met de zee en grote delen staan dan ook nog regelmatig onder water. Dit levert een opmerkelijke flora en fauna op. Ga er bijvoorbeeld eens met een gids op uit om kennis te maken met de vele vogelsoorten en planten die hier voorkomen.
Parc naturel régional des Boucles de la Seine Normande
Tussen Rouen en de plek waar de Seine in zee stroomt, maakt de rivier enkele brede bochten door het landschap. Vanaf de kliffen aan weerszijden van de riviervallei heb je mooie uitzichten. Je kunt er dagenlang wandelen en fietsen, waarbij je de rivier oversteekt met een van de drie bruggen of via een van de zes pontjes die heen en weer varen. De natuur in deze streek is beschermd, en bestaat uit moerasgebieden, rotsachtige hellingen en bossen.
Parc naturel régional et Géoparc mondial Unesco Normandie-Maine
Op de grens van de regio’s Normandië en Pays de la Loire vind je het regionale natuurpark Normandie-Maine. Het park strekt zich uit over een groot gebied tussen Mortain-Bocage in Manche tot voorbij Alençon in de Orne. Je vindt er grote stukken met bos, grillige valleien waar riviertjes doorheen stromen, rotsachtige heuveltoppen en duizelingwekkende kliffen. Verscholen in dat fascinerende landschap liggen ook pareltjes van dorpen als Saint-Cénerie-le-Gérei en Domfront. Bijzondere plekken in dit natuurgebied zijn onder meer de rotsen van La Fosse-Arthour bij Domfront en de Vallée de Misère bij Saint-Léonard-du-Bois.
Parc naturel régional du Perche
Ook de historische provincie ligt verdeeld over verschillende departementen en regio’s. Ongeveer de helft ligt in Normandië, met als belangrijkste plaats Mortagne-au-Perche. Het is een zeer landelijk en dunbevolkt gebied, waar rust en stilte heersen. Van oorsprong is het een bosrijke streek en ook nu nog vind je er uitgestrekte bossen.