Het continentale Corsica, zo wordt de Ardèche ook wel eens liefkozend genoemd. Er zijn dan ook best wat overeenkomsten te bedenken. Het landschap is er in elk geval net zo veelzijdig, met ruige bergen, grillige rivierkloven en uitgestrekte bossen. Net als op Corsica vind je hier bovendien veel kastanjebomen. En de Ardèche mag dan wel niet aan zee liggen, water is er hier veel te vinden in de vorm van riviertjes en meertjes.
Als natuurbestemming denk je bij de Ardèche misschien direct aan de bijzondere rivierkloof in het zuiden, maar er is nog vele meer te zien. Het noorden en westen zijn relatief onontdekt en ongerept. Hier vind je grillige heuvels, ruige prairies en rustige wandelpaden. Het pastoralisme wordt hier nog in stand gehouden: in de zomer trekken de boeren en herders met hun kuddes naar hogergelegen grazige weides, in de winter worden de dieren in de dalen verzameld.
Ardèche Verte
Het noorden van de Ardèche, boven Lamastre, staat bekend onder de noemer Ardèche Verte, de groene Ardèche. Dat komt met name door de vele bossen en weilanden die je hier vindt, in tegenstelling tot het wat droger en ruigere zuiden. Niet te missen hier zijn de Gorges de la Daronne en de Gorges du Doux, twee rivierkloven waar je goed kunt wandelen. Een van de letterlijke hoogtepunten van deze streek is de Mont Chiniac (1128m) bij het plaatsje Saint-Agrève.
Parc Natural Régional des Monts d’Ardèche
Echte bergen vind je ook in de Ardèche. Het hoogste punt is de Mont Mézenc (1753m), op de grens met de Haute-Loire. Het natuurpark bestaat uit een plateau met de zogenaamde sucs, de rotsachtige puntige overblijfselen van vulkanen. Een groot deel daarvan kun je beklimmen, voor mooie uitzichten, bij mooi weer tot aan de Alpen. Naast het Pays de Sucs bestaat het natuurpark uit een aantal valleien en bergketens, waaronder het Massif du Tanargue, een langgerekte keten met als hoogste punt de Grand Tanargue (1511m). In de Monts d’Ardèche kun je dagenlang wandelen zonder al te veel mensen tegen te komen. Het landschap is er afwisselend, met hoogvlaktes, rivierdalen, rotsachtige bergen en groene bossen. Je zit hier op een kruispunt van streken: de vulkanische delen van het Centraal Massief richting het noordwesten, de groene Cevennen richting het zuidwesten en richting het zuidoosten gloren de Provence en Drôme aan de horizon.
Réserve Naturelle Nationale des Gorges de l’Ardèche
Een vakantie in de Ardèche is niet compleet zonder een bezoek aan de rivierkloof van de Ardèche. Een groot deel daarvan is geklasseerd als natuurreservaat, sinds de jaren ’80. Dat is wel nodig ook, want dankzij de populariteit is er een breekbaar evenwicht tussen natuur en mens. Tussen de ruige rotsen en in het koele water en de omringende groene bossen vinden tal van dieren- en plantensoorten hun toevlucht. Omdat het kalkgesteente weinig water vasthoudt, is dit het domein van de garrigue, typische Zuid-Franse begroeiing met onder meer lavendel, tijm, brem. De opmerkelijke biodiversiteit van deze streek kun je het beste te voet of met een boot vanaf het water ontdekken. Langs vrijwel de hele rivierkloof loopt een gemarkeerde wandelroute, die je op de mooiste plekjes brengt, zowel dicht bij het water als hoog bovenop de rotsen.