Noordelijke Dordognestreek
Grotte de Villars
Daal af in een onbekende wereld, van de buitenwereld afgesloten, op ontdekkingstocht door donkere en smalle gangen, op zoek naar de mooiste natuurverschijnselen of de sporen van prehistorische kunstenaars. In de Grotte de Villars vind je beide: zowel rotstekeningen als grillige vormen van kalksteen. Omdat deze grot van een bijzonder gesteente is waar kalkhoudend water makkelijk doorheen kan sijpelen, zijn de rotstekeningen minder goed bewaard gebleven dan in sommige andere grotten. Tijdens een rondleiding krijg je een klein deel van het totale aantal rotstekeningen te zien. Maar wel meteen de meest bijzondere, die van een bizon met een mens ertegenover. In de prehistorische kunst werden mensen niet vaak afgebeeld, dus de vondst van deze tekening was des te unieker.
Château de Bourdeilles
Boven het middeleeuwse dorp Bourdeilles aan de Dronne torent een imposant kasteel. Het omvat twee gebouwen, een middeleeuws fort uit de dertiende eeuw en een statige herenwoning uit de renaissancetijd. Beide gebouwen kunnen bezocht worden en je komt er oog in oog te staan met de veelbewogen geschiedenis van de streek. Het Château de Bourdeilles wordt voor het eerst vermeld in geschriften uit de twaalfde eeuw. In die tijd controleerde het de brug over de Dronne, op de weg van Angoulême naar Périgueux. Het middeleeuwse kasteel van de graven van de Périgord wordt gedomineerd door een donjon, gebouwd vanaf 1280. Deze is vijfendertig meter hoog, heeft dikke muren van tweeënhalve meter en je vindt op de top een panoramaterras met een weids uitzicht. Naast het oude kasteel verrees in de zestiende eeuw een nieuw gebouw in de prachtige renaissancestijl. In dit nieuwere deel vind je tegenwoordig een mooie verzameling meubels en inrichting uit die tijd, zodat je een idee krijgt van de leefomstandigheden in de zestiende eeuw.
Château de Jumilhac
Het kasteel van Jumilhac behoort tot de mooiste van de Dordognestreek. De huidige gebouwen dateren grotendeels uit de dertiende en veertiende eeuw. In de renaissancetijd en daaropvolgende eeuwen werd het kasteel flink gerenoveerd en aangepast aan de vereisten van de tijd. Na de Revolutie werden de bewoners van het kasteel onteigend, en pas in de twintigste eeuw konden nazaten van deze adelijke familie Chapelle het weer terugkopen. Tegenwoordig is het dus weer privébezit, maar wel te bezoeken. Je kunt op eigen gelegenheid dwalen door de rijk gedecoreerde gangen en vertrekken die de sfeer van vroeger ademen. Ook zijn er rondleidingen waarbij alle details over de geschiedenis uit de doeken worden gedaan.
Château de Puyguilhem
Een kasteel dat niet zou misstaan in de Loirevallei: het Château de Puyguilhem bij Villars werd aan het begin van de zestiende eeuw gebouwd op de plek waar eerder al een huis van een edelman stond. De architectuur van het kasteel houdt het midden tussen de middeleeuwse gotische stijl en de renaissance, die in die tijd opkwam en die we kennen van de kastelen langs de Loire. Opdrachtgever was Pierre Mondot de La Marthonie, die een paar jaar later als voorzitter van het parlement in Parijs werd aangesteld. In de tijd dat koning François 1er op oorlogspad was tegen Italië was Mondot de La Marthonie zelfs een van de machtigste mannen van het land. Het kasteel is bescheiden qua omvang, en diende dan ook voornamelijk als buitenverblijf en jachtkasteel. In de eerste helft van de twintigste eeuw raakte het in verval, waarna de Franse staat het overnam en langzamerhand opknapte. Sinds 2008 wordt het door het Centre des monuments nationaux beheerd. Bij een bezoek kun je onder andere de gebeeldhouwde decors uit de zestiende eeuw ontdekken en krijg je een mooi inkijkje in het leven in zo’n kasteel net na de middeleeuwen.
Écomusée de la Truffe
In de Dordognestreek is de truffel alomtegenwoordig. Ontdek alles over deze mysterieuze en kostbare regionale specialiteit in het Écomusée in Sorges. Natuurlijk kun je er volop truffel proeven, maar je kunt op reservering zelfs mee op truffeljacht, in gezelschap van een speciaal getrainde hond. Ook is er een wandelpad door velden waar de zwam gevonden wordt en in de museumwinkel liggen allerlei producten die met truffels te maken hebben.
Vesunna
Een van de hoogtepunten van Périgueux is het Gallo-Romeinse museum. Het bijzondere, door architect Jean Nouvel ontworpen gebouw, biedt een tentoonstelling van diverse voorwerpen uit de Romeinse tijd die hier gevonden zijn. Je kunt er bovendien de funderingen van een Romeinse domus – een luxueuze stadswoning van de rijkere klasse – bewonderen.
Zuidelijke Dordognestreek
Château de Beynac
Het kasteel van Beynac torent trots meer dan honderd meter boven de vallei van de Dordogne uit. Het werd gebouwd in de twaalfde eeuw, was korte tijd veroverd door de Engelsen onder leiding van Richard Leeuwenhart, en groeide later uit tot een belangrijke Franse vesting gedurende de Honderdjarige Oorlog. Het oudste gedeelte van het kasteel is de vierkante romaanse donjon. De belangrijkste andere delen van het gebouw dateren van enkele eeuwen later. Van de tijd van de Franse Revolutie tot aan 1961 was het kasteel onbewoond. De huidige eigenaar woont boven de ingang. Deze is bezig met een langdurig restauratieproject, met als doel om het kasteel weer volledig in de originele staat te herstellen. Een deel van het kasteel kan bezocht worden, waaronder ingerichte kamers, kelders en een met fresco’s gedecoreerde veertiende-eeuwse kapel.
Château de Castelnaud
Op de plek waar nu het fraaie kasteel pronkt, stond in de twaalfde eeuw al een eerder kasteel. Dit werd verwoest tijdens een van de kruistochten tegen het opkomend katharisme. In de dertiende eeuw verrees hier een nieuw kasteel. De inwoners van het gebied kozen de kant van de Engelsen in de Honderdjarige Oorlog en daarmee werd het kasteel de rivaal van het Fransgezinde Beynac, op een steenworp afstand aan de overkant van de Dordogne. Halverwege de vijftiende eeuw ging het kasteel over in handen van de Fransen en vanaf dat moment deed het nog drie eeuwen dienst. Ten tijde van de Revolutie werd het kasteel verlaten en raakte het in verval, tot het eind twintigste eeuw weer in oude glorie hersteld werd. Vandaag de dag is er een museum in gevestigd waar je alles te weten komt over oorlogsvoering in de middeleeuwen. Er worden geregeld demonstraties van oorlogstuig gehouden en er staan reconstructies van onder meer katapulten. Een bezoek aan het kasteel van Castelnaud kan gecombineerd worden met een bezoek aan de tuinen van Marqueyssac. Je kunt namelijk een duoticket met korting kopen waarbij je toegang krijgt tot beide bezienswaardigheden.
Château de Fénelon
De oudste gedeeltes dateren uit de twaalfde eeuw, maar al rond het jaar duizend stond hier een kasteel. Het werd in de twaalfde eeuw een toevluchtsoord voor de katharen en in de veertiende eeuw behoorde het korte tijd toe aan de Engelse kroon. In 1651 werd hier de Franse schrijver François Fénelon geboren, een van de voorlopers van de Verlichting. Het kasteel presenteert zich dan ook nadrukkelijk als Forteresse des arts et des lettres. Ten tijde van de godsdienstoorlogen werd het kasteel voor een laatste keer voorzien van nieuwe verdedigingswerken. Sindsdien werd er weinig meer aangepast. Het kasteel is de afgelopen decennia in prachtige staat gerestaureerd en bij een bezoek ontdek je diverse fraai gedecoreerde vertrekken en wordt de geschiedenis van de bewoners uit de doeken gedaan. In en rond het kasteel vinden vaak filmopnames plaats.
Château des Milandes
Dit kasteel uit de vijftiende eeuw is vooral bekend geworden dankzij een beroemde eigenares: de Amerikaanse Josephine Baker, showdanseres en zangeres. Het werd eind vijftiende eeuw in de stijl van de gotiek en renaissance gebouwd en in de twintigste eeuw flink gerestaureerd. Nog altijd heeft het een groot deel van de middeleeuwse elementen behouden, zoals de torens, een prachtige wenteltrap en gargouilles voor de waterafvoer. Het bood vanaf 1937 tot in de jaren zestig onderdak aan Josephine Baker en haar in totaal twaalf geadopteerde kinderen. Een bezoek aan het kasteel staat in het teken van de artiest, maar is ook leuk als je minder in haar geïnteresseerd bent. Het gebouw is omgeven door prachtige tuinen, de architectuur van het kasteel is schitterend en de uitzichten op de Dordognevallei zijn magnifiek.
Grotte de Font-de-Gaume
Samen met de Grotte des Combarelles is dit een van de laatste grotten met rotstekeningen in de streek die geopend is voor publiek. Dagelijks wordt een beperkt aantal mensen toegelaten, je dient van tevoren online een ticket te kopen. De grot werd in 1901 ontdekt en geldt als een van de mooiste van Frankrijk als het gaat om rotstekeningen. Net als bij Lascaux vind je hier polychrome tekeningen, naast de vele gravures. Tot de kunstwerken behoren onder meer afbeeldingen van dieren als mammoeten, bizons en paarden, en menselijke vormen.
Grotte de Lascaux
De grot van Lascaux is een van de belangrijkste prehistorische grotten ter wereld, met dank aan de kwaliteit en het aantal van de gravures en rotstekeningen. Het wordt wel eens gezien als de Sixtijnse kapel van de prehistorische kunst. De grot werd in 1940 bij toeval ontdekt. Gedurende vijftien jaar kon het publiek er naar binnen, wat bijna ervoor heeft gezorgd dat de kunstwerken verdwenen door de invloed van vochtigheid, warmte en licht
In 1983 werd een replica geopend (Lascaux II) met daarin de belangrijkste gravures en schilderingen, op een paar honderd meter van de originele grot. In 2016 kwam iets verderop ook Lascaux IV, een replica met een complete kopie van alle nu bekende kunstwerken uit de grot. Een bezoek aan een van de twee benadert de ervaring die bezoekers tot de jaren zestig hadden bij een bezichtiging van de originele grot.
Grotte de Rouffignac
Deze grotten zijn al eeuwenlang bekend en bezocht. Je vindt er meer dan tweehonderdvijftig tekeningen en gravures van met name mammoeten. Het bijzondere aan deze grot is dat je hem ontdekt vanuit een elektrisch treintje, dat al sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw dienstdoet. Onderweg krijg je allerlei informatie over de grotten en het leven van de prehistorische mens. Voor deze grot kun je alleen ter plekke kaartjes kopen, en alleen op de dag zelf. Kom in het hoogseizoen dus vroeg op de ochtend om verzekerd te zijn van toegang.
Grotte des Combarelles
Les Combarelles bestaat uit een tweehonderdvijftig meter lange gang met tekeningen en gravures, waarvan sommigen zijn ingekleurd. Er zijn honderden afbeeldingen met vooral veel paarden, maar ook zeldzamere dieren als mammoeten, rendieren en katachtigen. Er zijn zelfs enkele tekeningen ontdekt met menselijke vormen, op een karikaturale manier. De rondleiding door de Grotte des Combarelles duurt ongeveer drie kwartier en gebeurt onder leiding van een gids die je de mooiste tekeningen laat zien, in groepjes van ongeveer acht mensen per tijdsslot. Voor deze grot kun je van tevoren online tickets bestellen. Wees er op tijd bij, want door de beperkte toegang zijn ze snel uitverkocht.
Grotte du Grand Roc
In deze grot vind je geen prehistorische tekeningen maar wel allerlei bijzonder vormen in het kalksteen. Opmerkelijk is de diversiteit in kristallisaties van het gesteente. De grot bevindt zich in een overhangende klif, waar ook huisjes tegenaan gebouwd zijn.
Gouffre de Proumeyssac
De Gouffre de Proumeyssac is de grootste en populairste te bezoeken grot in de Périgord. Het heeft als bijnaam ‘kathedraal van kristal’ en dat is niet voor niets. Tijdens een bezichtiging word je rondgeleid door de grot en ontdek je allerlei bijzondere vormen in het gesteente. De ervaring wordt nog vergroot door een licht- en geluidshow.
Jardins d’eau de Carsac
Een leuk uitje in de buurt van Sarlat. Deze tuinen hebben water als thema, zowel stromend als stilstaand. Je vindt er romantische bruggetjes, waterlelies en vele andere waterplanten uit diverse hoeken van de wereld.
Jardins de Marqueyssac
In de zeventiende eeuw werden er op deze plek tuinen in Franse stijl aangelegd, rond een kasteel dat in de vijftiende eeuw gebouwd was. Twee eeuwen later werden die terrasvormige tuinen omgevormd tot de tuinen die we vandaag de dag nog kunnen bewonderen. In de tussenliggende tijd zijn het kasteel en de omliggende tuinen een tijdje in verval geraakt, maar tegen het eind van de twintigste eeuw werd het geheel weer in volle glorie hersteld. Door de tuinen lopen drie routes, die elkaar af en toe kruisen. Dat zijn de grande allée, de Promenade des hauteurs en de Promenade des falaises. Al deze routes komen uiteindelijk uit op het magnifieke belvédère, van waar je een weids uitzicht hebt over de Dordognestreek en je vele hoogtepunten kunt ontdekken, zoals La Roque-Gageac, Castelnaud en de loop van de rivier.
Jardins du manoir d’Eyrignac
Deze tuinen worden door velen geroemd als de mooiste van de Dordogne. Je vindt ze op een landgoed uit de middeleeuwen, waar in de achttiende eeuw tuinen werden aangelegd. Alles is zo ontworpen dat het er in alle seizoenen groen is. Opmerkelijk zijn onder meer de fraai gevormde hagen en struiken.
Musée la rue du temps qui passe
In dit bijzondere museum kun je door een straat met winkels lopen zoals het er begin twintigste eeuw moet hebben uitgezien. De tijd waarin voor het eerst auto’s in het straatbeeld opdoken en elektriciteit en water nog niet vanzelfsprekend waren. Je kunt er binnenkijken bij onder andere een kapper, een kruidenier, wijnhandelaar, timmerman en garage.
Musée national de préhistoire
Hoe leefden de mensen die de grotten van zoveel mooie tekeningen voorzagen? Na een bezoek van de grotten in de omgeving is het een goed idee om dit toegankelijke museum even binnen te duiken. Je kunt dan veel beter plaatsen wat je allemaal in de grot gezien hebt en ontdekt hoe de prehistorische mens leefde. Het Musée National de Préhistoire ligt in Les Eyzies aan de voet van een kasteel uit de zestiende eeuw, dat tegen de rotswand boven het dorp uitsteekt. De collectie bestaat onder meer uit veel opgegraven botten van mensen en dieren. Ook ontdek je hoe historici denken dat de prehistorische mensen en Neanderthalers eruit gezien hebben. Ga vanuit het museum ook even naar buiten. Vanaf het terras heb je een uitzicht over de vallei en de bijzonder gevormde rotswanden.
Réserve zoologique de Calviac
Dit kleinschalige park is gespecialiseerd in de opvang en het behoud van bedreigde diersoorten zoals lemuren, wallaby’s en tamarins. Het herbergt een kleine tweehonderd soorten uit vijf geografische zones en bij een aantal kun je vrij door hun leefgebied wandelen.
Villa Gallo-Romaine de Montcaret
Liefhebbers van de klassieke oudheid mogen deze restanten van een Romeinse villa niet missen. Het gebouw was bewoond in de eerste tot de vijfde eeuw. Vervolgens werden voor de bouw van de dorpskerk materialen van de Romeinse ruïnes gebruikt. Bijzonder zijn de resterende kleurrijke mozaïekvloeren, met name bij de voormalige thermen van de villa. De ruïnes liggen onder de kerk en om het gebouw heen, bij de opgravingen is ook een klein museum met bodemvondsten te bezoeken.