Kapen en rotskusten
Als er een ding in Bretagne is dat je gezien moet hebben, dan zijn het de spectaculaire rotskusten. Het schiereiland heeft in totaal zo’n 2000 kilometer aan kust, en een groot deel daarvan is ronduit indrukwekkend. Ontdek de verborgen goudgele baaitjes bij de kapen van Cancale en Fréhel, de roze rotsen bij Perros-Guirec of de kliffen bij Crozon. Een goede leidraad voor een bezoek aan de kust is het Sentier des Douaniers, de GR34, een langeafstandswandelpad dat helemaal langs de Bretonse kust voert.
Côte de Granit Rose
Een heel bijzonder gezicht vormen de rotsen van de roze granietkust. Met name bij zonsondergang en zonsopkomst zijn de kleuren het spectaculairst. De Côte de Granit Rose loopt grofweg vanaf Île de Bréhat tot aan Trébeurden, en langs de kust vind je talloze plekken om te genieten van de roze gekleurde rotsen. Het gaat hier om een bijzondere vorm van graniet, ontstaan uit vulkanisme, met het mineraal veldspaat dat hier roze gekleurd is.
Finistère
De meest imposante kusten van Bretagne en misschien wel van Frankrijk vind je in Finistère. Letterlijk ‘het einde van de wereld’, en dat gevoel krijg je zeker wanneer je naar de kliffen op het schiereiland van Crozon en de Pointe du Raz iets daaronder gaat. Bij Crozon steken de kliffen zo’n zeventig meter boven het zeewater uit. Diep beneden je kolkt het water, en om je heen strekt de kust van Bretagne zich voor je uit.
Vuurtorens
Met al die kliffen, rotsen en verraderlijke stromingen waren vuurtorens onontbeerlijk voor de scheepvaart, en nog steeds. Er zijn er tientallen, en sommige daarvan kun je beklimmen. Tot de mooiste van de streek behoren onder meer de Phare de Paon op het eiland Bréhat, de Phare de la Jument voor de kust van het eiland Ouessant, de Phare de Saint-Mathieu ten westen van Brest, de Phare du Creac’h op Ouessant en de Phare du Petit Minou en de 56 meter hoge Phare d’Eckmühl bij Quimper.
Dorpen met granieten huizen
Met al dat graniet aan het oppervlakte kun je je voorstellen dat de huizen hier al snel van steen werden gebouwd. Die doorstaan de elementen gemakkelijk, en daardoor zijn er nog veel pittoreske plaatsjes te ontdekken. Zet bijvoorbeeld koers naar het fotogenieke Locronan in het westen, of struin door de straatjes van het idyllische kunstenaarsdorp Pont-Aven. Ook Rochefort-en-Terre, Ploumanac’h, Moncontour, Bécherel, Saint-Suliac en Landévennec zijn de moeite waard. Ten zuidoosten van Quimper ligt tenslotte ook nog de prachtige ville close van Concarneau, een ommuurd dorp met eeuwenoude vestingwallen.
Bijzondere steden
Ook als je wat meer van grotere steden houdt dan kun je in Bretagne je hart ophalen. Of je nu komt voor de historie of juist gezellige wilt winkelen, het kan allemaal.
Dinan
Tot de meest sfeervolle stadjes van Bretagne behoort ongetwijfeld Dinan. Je vindt er naast granieten huizen ook veel vakwerkgevels en een van de meest gefotografeerde straten van Bretagne mag je eveneens niet missen: de Rue du Jerzual, de weg die afdaalt naar het oude haventje aan de Rance.
Saint-Malo
Wellicht de bekendste stad van Bretagne is Saint-Malo. Dit voormalige kapersbolwerk raakte zwaar getroffen door bombardementen in de Tweede Wereldoorlog maar werd sindsdien zorgvuldig gerestaureerd. Het wordt omringd door vestingwerken van bijna twee kilometer lengte. Maak een wandeling over de muren en geniet van de aanblik van het getijde en de grillige rotsen.
Fougères
Als je het over kastelen hebt, dan is dat van Fougères er een uit het boekje. Imposante torens, dikke muren, prachtige middeleeuwse architectuur, het is absoluut een bezoek waard. Na een wandeling door de stad en een bezoek aan het kasteel is het heerlijk genieten van een crêpe in een van de plaatselijke restaurantjes.
Rennes
De hoofdstad en grootste stad van Bretagne is Rennes. Deze veelzijdige stad biedt zowel sfeer en gezelligheid als rust en ruimte, in bijvoorbeeld de stadsparken en langs de uitgestrekte kades van de Vilaine. Bezoek je de stad op zaterdag, maak je dan maar gereed voor een feestje voor de zintuigen: op de Place des Lices vindt wekelijks de op twee na grootste markt van Frankrijk plaats.
Quimper
Deze stad is op-en-top Bretons, met kleurrijke vakwerkhuizen, deftige granieten gevels, een indrukwekkende kathedraal en bloemrijke kades aan het water van de Odet. De wijk Locmaria is van oudsher een belangrijk centrum van aardewerkproductie. Heb zin om je te verdiepen in de Bretonse historie, dan is een bezoek aan het Musée Breton aan te bevelen. Hier kom je alles te weten over de geschiedenis van de stad en de omliggende streek.
Eilanden
Niet alleen de kust van Bretagne is mooi, ook dat wat iets voor de kust ligt: talloze rotsachtige eilanden liggen verspreid langs Bretagne. Veel onbewoond en klein, maar ook een aantal grotere met bescheiden dorpjes. De ideale bestemmingen voor een daguitstapje, of een wat langer verblijf. Je kunt er genieten van de rust en ruimte, en het echte eilandgevoel. Bijzondere eilanden die je niet mag missen zijn het Île de Bréhat, dat niet voor niets de bijnaam bloemeneiland heeft, het Île d’Ouessant, het meest westelijke puntje van Frankrijk en de eilandengroep Molène er vlakbij, het Île de Groix en het grote Belle-Île-en-Mer. Met een beetje geluk spot je tijdens je tocht naar een van de eilanden nog dolfijnen en zeehonden, want die komen hier relatief veel voor. Het is ons een paar keer gebeurd dat we zelfs vanaf de Bretonse kust dolfijnen konden zien zwemmen in de branding.
Enclos paroissiaux
Tijdens een vakantie in het buitenland is het altijd leuk om een kerk binnen te lopen. Het zijn ware bezienswaardigheden, met bijzondere glas-in-loodramen, beeldhouwwerken, orgels en schilderijen. Maar in Bretagne kom je wel heel bijzondere kerken tegen. In met name de westelijke helft vind je veel zogenaamde enclos paroissiaux, dat zich ongeveer vertaalt als ‘kerkelijk erf’. Het gaat om ommuurde terreinen waarop naast een kerk ook een begrafeniskapel en een calvaire staat, een uitbeelding van de heuvel Golgotha waar Jezus gekruisigd werd. De mooiste vind je rondom Landivisiau.
Prehistorische dolmen en menhirs
In Bretagne vind je meer dan op vrijwel welke andere plek ook zeer veel sporen uit de prehistorie. Denk aan hunebedden zoals wij ze ook in Drenthe hebben. Maar er zijn ook bijzondere grafheuvels, menhirs (rechtopstaande stenen) en alignements. Dit zijn enorme rijen stenen die in een bepaalde richting staan opgesteld. De bekendste zijn de Alignements de Lagatjar op het schiereiland van Crozon en de Alignements de Carnac.
Bossen
Wie aan Bretagne denkt, denkt misschien niet meteen aan bos maar eerder aan strand en kust. Maar in de binnenlanden van Bretagne zijn enkele grote bosgebieden te vinden. Twee daarvan zijn bijzonder mysterieus, want er zijn allerlei legendes aan verbonden. De eerste is het Forêt de Paimpont, ten westen van Rennes. Dit grote bos, waarvan delen al eeuwen en wellicht millennia oud zijn, wordt door veel historici gezien als het mythische bos Brocéliande, bekend van de Arthur-legende. Je vindt er dan ook tal van opvallende en mysterieuze plekken die verbonden zijn met de legende van Koning Arthur. Grillige rotsen, geheimzinnige vennetjes en open plekken, als je er ronddwaalt kun je zomaar een schim van een van de ridders van de ronde tafel zien wegschieten.
Nog zo’n opmerkelijk bos is het Forêt de Huelgoat, in Finistère. Ook hier zijn tal van mysterieuze, bijzonder gevormde rotsen en beekjes, die eveneens voer voor legendes uit het verleden waren. Uniek voor deze plek is de verzameling rotsblokken aan de westkant, in het Frans ook wel chaos genoemd. Er voert een mooi wandelpad doorheen, dat je onder meer naar de roche tremblante brengt, een enorm rotsblok dat zo exact in evenwicht ligt dat je het met eigen kracht een stukje kunt laten bewegen. Iets verderop vind je ook nog het Camp d’Artus, een prehistorisch oppidum.