Vakantie in de Gers
De landelijke streek Gers is ideaal voor rustzoekers. Grote publiekstrekkers zijn er namelijk niet, waardoor het massatoerisme de streek links laat liggen. Het departement ontstond na de Franse Revolutie, en werd toen eerst korte tijd Armagnac genoemd, naar de oude landstreek. Armagnac is tevens de lokale drank die hier in Zuidwest-Frankrijk gemaakt wordt. Je zult tijdens ritjes door de Gers dan ook regelmatig producenten van Armagnac tegenkomen. De wijngaarden die je hier ziet worden overigens niet alleen voor Armagnac gebruikt, er is ook smaakvolle wijn uit de regio en de inwoners zijn bovendien trots op hun aperitiefdrank Floc de Gascogne, een mengsel van Armagnac en druivensap.
Tijdens een vakantie in de Gers kun je dus niet om de drank heen, en ook qua streekgerechten is er het een en ander te ontdekken. De menukaart van lokale restaurants lijkt op andere gebieden in dit deel van Frankrijk: veel gekonfijte en verse eend, ganzenlever, pastei, stoofschotels en fruit als pruimen en meloen. Wil je genieten van de keuken van de Gers, dan kun je bijvoorbeeld neerstrijken op een terras in de hoofdstad Auch of het noordelijker gelegen stadje Condom. Bij een bezoek aan een van deze twee steden valt nog iets op: standbeelden van musketiers. Uit de Gers komt namelijk de beroemde musketier D’Artagnan: de vierde musketier uit het boek De Drie Musketiers van Alexandre Dumas. D’Artagnan werd geboren in Lupiac, niet ver van Auch.
Verder kun je in de Gers heerlijk toeren langs pittoreske dorpen, zoals Valence-sur-Baïse, Lectoure, Fourcès, Simorre of Larressingle. Daarnaast zijn er allerlei wandelroutes die je laten kennismaken met de landschappen van de Gers. Die landschappen bestaan uit glooiende heuvels en ondiepe dalen, met afwisselend kleine stukken bos en uitgestrekte akkers. Sta je op een verhoging in het landschap, dan heb je grote kans de Pyreneeën aan de horizon te ontwaren. Tot slot vind je in de Gers ook veel historisch erfgoed. Dat gaat terug tot de Romeinse tijd, met de schitterende mozaïeken van de Villa de Séviac. Maar ook uit de middeleeuwen is er het een en ander bewaard gebleven, zoals de Abbaye de Flaran, een opmerkelijk goed bewaard gebleven cisterciënzer klooster.
Reis naar de Gers
De reis naar Auch neemt vanaf het midden van Nederland zo’n 12 uur in beslag, exclusief pauzes. Je reist dan over Parijs, een tocht van zo’n 1200 kilometer. Dat valt wellicht nog net in een dag te doen als je doorrijdt, maar wanneer je wat langer de tijd hebt, bijvoorbeeld twee dagen, kun je net zo goed via Rouen, Poitiers en Bordeaux reizen en halverwege een overnachting inplannen.
Met de trein of het vliegtuig is Toulouse het meest logische knooppunt. Met de kortste treinverbindingen doe je daar zo’n 8,5 uur over, inclusief overstap in Parijs. Met een rit van nog eens anderhalf uur sta je vervolgens op het station van Auch, in het hart van de Gers. Veel plekken in de Gers kun je met de bus bereiken, waardoor het ook een prima bestemming is om met het openbaar vervoer te verkennen.
Wat vinden andere vakantiegangers van de bestemming Gers?